Tę potrawę właściwie każdy może komponować według siebie, dodawać to co chce i to co lubi. Smakowo można je zrobić na ostro (dodając pieprzu cayenne), na łagodnie (dodając po szczypcie przypraw), na słodko-kwaśno (dodając octu i cukru).
Ja zawszę robię wersję na ostro, bo według mnie jest najlepsza.
Składniki:
- 2 cukinie
- kilka marchewek
- 2 cebule
- 2 papryki
- koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki)
- 3 pomidory
- natka pietruszki
- groszek lub czerwona fasola (opcjonalnie)
- pieprz cayenne
- sól
- papryka słodka
- 2 laski kiełbasy cienkiej
Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy małą garstką soli i odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie marchew kroimy w plastry lub kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Tak samo kroimy pomidory po wcześniejszym obraniu ich ze skórki. Po 30 minutach zalewamy cukinie wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy do niej resztę warzyw, oraz obraną, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Całość gotujemy ok. 1 h na małym ogniu (zrobi nam się częściowa, gęstawa papka). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę oraz groszek. Dodajemy 1-2 łyżeczki słodkiej papryki, ok. 1 łyżeczki pieprzu cayenne, ewentualnie doprawiamy solą lub kucharkiem (ostrość potrawy regulujemy według siebie)
. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym.
Nasze leczo gotowe!
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz