wtorek, 4 sierpnia 2015

LECZO

Leczo to węgierskie danie w którym dominuje smak papryki. Dla mnie leczo to danie z dominacją cukinii, a papryka odgrywa tutaj tylko rolę dodatku.
Tę potrawę właściwie każdy może komponować według siebie, dodawać to co chce i to co lubi. Smakowo można je zrobić na ostro (dodając pieprzu cayenne), na łagodnie (dodając po szczypcie przypraw), na słodko-kwaśno (dodając octu i cukru).
Ja zawszę robię wersję na ostro, bo według mnie jest najlepsza.


Składniki:

  • 2 cukinie
  • kilka marchewek
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki)
  • 3 pomidory
  • natka pietruszki
  • groszek lub czerwona fasola (opcjonalnie)
  • pieprz cayenne
  • sól
  • papryka słodka
  • 2 laski kiełbasy cienkiej
Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy małą garstką soli i odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie marchew kroimy w plastry lub kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Tak samo kroimy pomidory po wcześniejszym obraniu ich ze skórki. Po 30 minutach zalewamy cukinie wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy do niej resztę warzyw, oraz obraną, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Całość gotujemy ok. 1 h na małym ogniu (zrobi nam się częściowa, gęstawa papka). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę oraz groszek. Dodajemy 1-2 łyżeczki słodkiej papryki, ok. 1 łyżeczki pieprzu cayenne, ewentualnie doprawiamy solą lub kucharkiem (ostrość potrawy regulujemy według siebie)
. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym.
Nasze leczo gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz