Co zrobić więc, kiedy natura hojnie obdarowuje nas tym oto warzywem???
Najlepiej przygotować z niego coś smacznego :)
Ja pomyślałam,że zrobię z niego ketchup, który w ubiegłym roku bardzo przypadł do gustu moim domownikom. Genialnie sprawdza się jako baza - sos do pizzy, ale również rewelacyjnie smakuje jako dodatek do wędlin, kanapek.
Przygotowanie cukiniowego ketchupu wcale nie jest pracochłonne, a już na pewno nie jest drogie.
A co jest na pewno - NA PEWNO JEST SMACZNY!!!
Składniki:
- 3-4 szt. średniej wielkości cukinie
- 4 cebule
- garść soli
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g)
- 2,5 szkl. cukru
- 1 szkl. octu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (uważajcie jest bardzo ostry)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy ze środka nasiona. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i również ścieramy razem z cukinią (można posłużyć się maszynką do tarcia ziemniaków - będzie szybciej i mniej boleśnie :) ). Starte warzywa zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiam je na noc, ale 3-4 h wystarczą).
Po tym czasie warzywa nastawiamy na kuchenkę i gotujemy ok. 30-40 minut na małym ogniu do chwili, aż warzywa się rozgotują i zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy cukier i ocet gotujemy kolejne 15 minut pilnując by się nie przypaliło. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 20 minut (ostrość ketchupu możemy sobie regulować dodając przypraw). Blenderem rozdrabniamy naszą ketchup na gładką masę.
Słoiki i nakrętki myjemy oraz wyparzamy, a następnie wypełniamy naszym cukiniowym ketchupem. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut. I gotowe.
Smacznego.
(Dla porównania - na łyżeczce z lewej ketchup ze sklepu, na łyżeczce z prawej mój cukiniowy ketchup)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz