Ale przecież coś jeść trzeba, zwłaszcza gdy małe głodomory tego się domagają. Świetnym rozwiązaniem tego problemu może się okazać moja propozycja udek z kurczaka, których przygotowanie trwa zaledwie 15 minut, a kolejne półtorej godziny, prace za nas wykonuje piecyk. My czekamy już tylko na ich wyjęcie z piekarnika i skonsumowanie. Są aromatyczne, pyszne i co najważniejsze robią się same :)
Składniki:
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- skórka oraz sok z jednej cytryny
- 3 łyżki miodu
- oregano (1 łyżka)
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Udka dzielimy na pół, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i układamy je w miseczce do której ścieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy z niej sok, dodajemy również 3 łyżki miodu i oregano. Udka mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki by przeszły przyprawami. Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze mięso z marynaty i układamy w naczyniu lub na blaszce i przykrywamy (można przykryć folią aluminiową). Pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie z udek i pieczemy kolejne 30 minut ( by się zarumieniły). Nasze uda gotowe. Smacznego :)
Jednocześnie w tym samym naczyniu co udka możemy przygotować do nich ziemniaki jako dodatek (przyjmują one jednak zdecydowany, cytrynowy smak. Są słodkawe - więc czy zdecydujecie się je zrobić, wszystko zależy od waszych upodobań smakowych).Wówczas kroimy 8 małych ziemniaczków w ćwiartki, przyprawiamy solą i układamy na dnie naczynia (pod udkami). Wszystko razem zapiekamy w taki sam sposób jak podaję w przepisie powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz