Ja wykorzystuje przecier ogórkowy nie tylko do tradycyjnej polskiej zupy, lecz również jako dodatek do sałatek (kiedy nie chce lub nie mam czasu kroić ogórków kiszonych, wówczas wyjmuje słoiczek przecieru z piwnicy i dodaje do sałatki).
Z tego przepisu wyszło mi 7 słoiczków, ale na szczęście zostało mi jeszcze kilka z ubiegłego roku.
Składniki:
- 2-3 kg ogórków
- 7 ząbków czosnku (1 ząbek na 1 słoiczek)
- 7 baldachimów kopru (1 baldachim na słoiczek)
- 2-3 łyżki soli
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach. Następnie zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, żeby puściły sok. Słoiczki i nakrętki wyparzyć, do każdego włożyć ząbek czosnku, oraz 1 baldachim kopru. Wypełnić słoiczki startymi ogórkami i uzupełnić powstałym z nich sokiem. Zakręcić.
Słoiczki pozostawiamy w domu na ok. tydzień, żeby przeszły proces kiszenia. Po tym czasie możemy wynieść je do piwnicy.
Pamiętajcie, że tego przecieru ogórkowego nie pasteryzujemy!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz