sobota, 1 sierpnia 2015

PRZECIER OGÓRKOWY

Lato to dla wielu sezon robienia przetworów na zimę. Ja również nie próżnuje. Dziś postanowiłam uzupełnić spiżarnie o przeciery ogórkowe. Spotkałam się już z różnymi przepisami, m.in z przepisem na przecier ogórkowy z kiszonych ogórków. Jednak ja stosuje przepis dla tych trochę leniwych - ze świeżych ogórków.
Ja wykorzystuje przecier ogórkowy nie tylko do tradycyjnej polskiej zupy, lecz również jako dodatek do sałatek (kiedy nie chce lub nie mam czasu kroić ogórków kiszonych, wówczas wyjmuje słoiczek przecieru z piwnicy i dodaje do sałatki).
Z tego przepisu wyszło mi 7 słoiczków, ale na szczęście zostało mi jeszcze kilka z ubiegłego roku.


Składniki:
  • 2-3 kg ogórków
  • 7 ząbków czosnku (1 ząbek na 1 słoiczek)
  • 7 baldachimów kopru (1 baldachim na słoiczek)
  • 2-3 łyżki soli
Sposób przygotowania:

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach. Następnie zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, żeby puściły sok. Słoiczki i nakrętki wyparzyć, do każdego włożyć ząbek czosnku, oraz 1 baldachim kopru. Wypełnić słoiczki startymi ogórkami i uzupełnić powstałym z nich sokiem. Zakręcić.
Słoiczki pozostawiamy w domu na ok. tydzień, żeby przeszły proces kiszenia. Po tym czasie możemy wynieść je do piwnicy.
Pamiętajcie, że tego przecieru ogórkowego nie pasteryzujemy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz