sobota, 1 sierpnia 2015

PLACKI Z CUKINII

Co zrobić jeśli natura obdarza nas nadmiarem cukinii?
- przygotować z niej coś pysznego :)
Jedną z moich propozycji na oprawę kulinarną tego warzywa są placki z cukinii. Według mnie to świetny pomysł na bardzo tanie i smaczne danie. Do tego nie wymaga zbyt dużo pracy.

Składniki:
  • 4 młode cukinie
  • 1 cebula
  •  natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • ok. 6 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki kucharka (do smaku)
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:


Cukinie umyć, obciąć końcówki, usunąć ze środka nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeżeli cukinie są młode wówczas są miękkie i nie musimy ich obierać ze skórki, lecz jeśli cukinie są "wyrośnięte" - obieramy ze skórki).
Posolić i odstawić na chwilę żeby puściła sok.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebule, oraz posiekać pietruszkę.
Cukinie odcisnąć z soku, dodać cebule, pietruszkę, jajko, mąkę, sól i pieprz i wymieszać (jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie wówczas można dodać mąki).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki na złoty kolor (pozwolić plackom dobrze się podpiec - wtedy przy przewracaniu nie będą się rozwalać). Placuszki można podawać z dodatkiem śmietany.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz