To starsza siostra zawsze robiła nam tę przyjemność i raczyła nas cudownym zapachem i smakiem tego niezwykle prostego, ale jakże pysznego ciasta. Murzynek z tego przepisu jest bardzo puszysty, wilgotny i najlepsze jest to, że zawsze się udaje.
Składniki:
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szkl. mleka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat migdałowy (opcjonalnie)
W wysokim garnku rozpuścić margarynę, dodać mleko, cukier i kakao. Zagotować. Odlać 1/2 szkl. na polewę, a resztę masy odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej już masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, oraz odrobinę aromatu migdałowego.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą kakaową. Ciasto wylewamy do dużej keksówki, uprzednio wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50-60 minut. Upieczone, zimne już ciasto polewamy odlaną wcześniej polewą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz