- 2-3 kg ziemniaków młodych
- 3/4 kg mąki ziemniaczanej
- 70 dag łopatki wieprzowej b/k
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy (najlepiej dnia poprzedniego - choć ja gotowałam 4h przed robieniem klusek). Przepuszczamy przez praskę i formujemy z nich kulkę, którą dzielimy nożem na 4 różne części. Wyjmujemy 1 część ziemniaków, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Dokładamy wcześniej odjętą część ziemniaków, i całość wyrabiamy (może się okazać, że ciasto przywiera mocno do rąk - wówczas możemy dosypać jeszcze mąki ziemniaczanej. Następnie formujemy małe kuleczki i robimy w środku dziurkę (nie na wylot, ale to chyba wszyscy wiedzą :) )
Nastawiamy garnek z wodą i dodajemy 1 łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kluski. Po chwili lekko mieszamy, by nie przywarły one do dna. Kiedy zaczną wypływać na wierzch możemy je wyjmować.
Sposób przygotowania sosu:
Mięso pokroić w drobne plasterki, i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać wodą lub bulionem rosołowym i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie zaprawić sos mąką pszenną wymieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody i śmietaną.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz