sobota, 1 sierpnia 2015

KLUSKI ŚLĄSKIE W SOSIE MIĘSNYM

Uwielbiam kluski śląskie. Zarówno z sosem grzybowym jak i mięsnym. Dzisiaj zaserwowałam moim kochanym obżarciuchom wersję dla mięsożerców. Przyznam, że obawiałam się czy kluski wyjdą miękkie, bo robiłam je z młodych ziemniaków, a te jak wiadomo "wpijają" więcej mąki. Ale moje obawy okazały się bezzasadne. Kluseczki wyszły puszyste i mięciutkie. Mmmm... Pycha! :)


Składniki:
  • 2-3 kg ziemniaków młodych
  • 3/4 kg mąki ziemniaczanej
  • 70 dag łopatki wieprzowej b/k
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy (najlepiej dnia poprzedniego - choć ja gotowałam 4h przed robieniem klusek). Przepuszczamy przez praskę i formujemy z nich kulkę, którą dzielimy nożem na 4 różne części. Wyjmujemy 1 część ziemniaków, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.


Dokładamy wcześniej odjętą część ziemniaków, i całość wyrabiamy (może się okazać, że ciasto przywiera mocno do rąk - wówczas możemy dosypać jeszcze mąki ziemniaczanej. Następnie formujemy małe kuleczki i robimy w środku dziurkę (nie na wylot, ale to chyba wszyscy wiedzą :) )






Nastawiamy garnek z wodą i dodajemy 1 łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kluski. Po chwili lekko mieszamy, by nie przywarły one do dna. Kiedy zaczną wypływać na wierzch możemy je wyjmować.

Sposób przygotowania sosu:

Mięso pokroić w drobne plasterki, i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać wodą lub bulionem rosołowym i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.  Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie zaprawić sos mąką pszenną wymieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody i śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz