środa, 29 lipca 2015

SAŁATKA Z OGÓRKÓW - SAŁATKA SZWEDZKA

W moim domu na dobre rozpoczął się czas zbioru sezonowych warzyw. Ogórki, które rosną na mojej działce tego roku obrodziły jak nigdy. Dlatego też robię z nich przetwory różnego rodzaju. Jednym z nich jest naprawdę wyśmienita sałatka z ogórków z cebulą i marchewką w zalewie octowo-olejowej, której przepis przedstawiam poniżej.


Składniki:

  • ok. 5 kg ogórków
  • 12 marchewek
  • 3-4 cebule
  • 3 łyżki soli
  • 2 szkl. octu
  • 3 szkl. cukru
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 szkl. oleju
  • ok. 15 liści laurowych
  • garstka ziela angielskiego
  • pół opak. pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 opak. gorczycy

Sposób przygotowania:


Ogórki myjemy (nie obieramy ze skórki) i szatkujemy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wszystko 3 łyżkami soli i 3 szkl. cukru. Dodajemy przyprawy, ocet i olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 12 godzin ( ja odstawiam na całą noc ). Dobrze jest sałatkę w tym czasie kilka razy przemieszać. Po upływie tego czasu spróbujmy sałatkę czy jej smak nam odpowiada. Ewentualnie doprawiamy dodając soli, cukru lub octu. Naszą ogórkową sałatkę teraz już możemy przełożyć do niewielkich słoików, a pozostałą z ogórków zalewę dodajemy do wypełnionych sałatką słoików, które mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.

Życzę smacznego! :)

1 komentarz:

  1. witaj Kasiu,smakowicie wyglada więc sie biore za robienie tej sałatki

    OdpowiedzUsuń