wtorek, 28 lipca 2015

CIASTO Z MASĄ ŚMIETANOWO-KOKOSOWĄ

Ciasto z tego przepisu jest naprawdę fenomenalne. Miękkie i puszyste, troszkę przypominające sernik. 
Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale wyszedł mi twardy jak kamień. Ponieważ źle znoszę porażki, postanowiłam pozmieniać proporcje i dzięki temu dziś mamy ciasto manifik :)



Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
  • margaryna, 250g
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/4 szkl. mleka

Składniki na masę śmietanowo-kokosową:


  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 duże śmietany 18%
  • duży budyń śmietankowy (Delecta 64g)
  • wiórki kokosowe 200g

Przygotowanie ciasta:

 Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Mniejszą część ciasta ( 1/3 ) zamrozić. Resztę ( 2/3 ) rozwałkować. Blachę do pieczenia natłuścić, posypać bułką tartą, lub mąką i wyłożyć ją ciastem wraz ze ściankami.

Przygotowanie masy:

Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli). Dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, budyń i na końcu wiórki kokosowe. Masę wylać na ciasto.
Zamrożoną wcześniej część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach posypując nią masę.
 Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz