Składniki:
- 3 kg. kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 200 g. kiełbasy cienkiej
- 100 g. wędzonego boczku
- kilka suszonych grzybów ( najlepiej borowików)
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz ( ewentualnie kucharek)
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 1 godz.
- Kapustę płuczemy tak by nie była zbyt kwaśna ( ale też żeby nie pozbyć jej całkowicie kwaskowego smaku), kroimy bu nie była zbyt długa, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 45 min. ( czas może się wydłużyć bądź skrócić - wszystko zależy od kapusty)
- W tym czasie mięso kroimy w kostkę smażymy na patelni. To samo robimy z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do kapusty i wszystko razem dalej gotujemy.
- Namoczone wcześniej borowiki odsączamy z wody i kroimy w paski lub grubą kostkę, a następnie dodajemy do gotującej się kapusty. Bardzo delikatnie tak by nie wlać piasku ze spodu naczynia który mógł osadzić się z grzybów dodajemy również wodę w której borowiki się moczyły.
- Doprawiamy bigos do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przynajmniej godzinę.
- Bigos by był naprawdę dobry wymaga by przynajmniej ze 3 dni podgrzewać go na wolnym ogniu co chwila mieszając przez ok. 30 min. Potem można go za pasteryzować w słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu. Naprawdę długo można go przechowywać.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz