wtorek, 13 października 2015

SERNIK Z ROSĄ

Sernik z rosą to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam dawno temu w sieci, wypróbowałam i od tamtego czasu to jedyny przepis z którego robię to ciasto. Mięciutkie, niebiańsko puszyste, po prostu niebo w gębie. Dla niego warto zgrzeszyć łakomstwem:).Wyśmienite na świąteczny stół. Ciasto naprawdę łatwe w wykonaniu.


Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania ciasta:
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  2. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę ( boki do połowy wysokości blaszki również).
Składniki na masę serową
  • 1 kg. twarogu ( ja używam takiego w wiaderku)
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka
  • budyń śmietankowy ( duży budyń DELECTA)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
Składniki na rosę:
  • 6 białek (2 pozostałe z ciasta i 4 z masy serowej)
  • 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania masy i rosy:
  1. Twaróg mieszamy mikserem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Masa jest bardzo rzadka, ale taka właśnie musi być.
  4. Masę wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i pieczemy 1 godz.
  5. Białka które zostały nam podczas przygotowywania ciasta ubijamy z 1 szkl. cukru ( z nich powstanie rosa).
  6. Po godzinie pieczenia sernika polewamy go ubitymi białkami i pieczemy jeszcze 15 minut (białka muszą być rumiane by powstała na nich potem rosa).
  7. Po tym czasie wyłączamy piecyk i delikatnie go uchylamy. W takich warunkach pozostawiamy nasze ciasto w piekarniku przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy go i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  8. Gdy ciasto będzie stygnąć stopniowo będzie pojawiać się na nim rosa.
Smacznego!

4 komentarze: