Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania ciasta:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę ( boki do połowy wysokości blaszki również).
Składniki na masę serową
- 1 kg. twarogu ( ja używam takiego w wiaderku)
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. mleka
- budyń śmietankowy ( duży budyń DELECTA)
- 2 jajka
- 4 żółtka
Składniki na rosę:
- 6 białek (2 pozostałe z ciasta i 4 z masy serowej)
- 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania masy i rosy:
- Twaróg mieszamy mikserem.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Masa jest bardzo rzadka, ale taka właśnie musi być.
- Masę wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i pieczemy 1 godz.
- Białka które zostały nam podczas przygotowywania ciasta ubijamy z 1 szkl. cukru ( z nich powstanie rosa).
- Po godzinie pieczenia sernika polewamy go ubitymi białkami i pieczemy jeszcze 15 minut (białka muszą być rumiane by powstała na nich potem rosa).
- Po tym czasie wyłączamy piecyk i delikatnie go uchylamy. W takich warunkach pozostawiamy nasze ciasto w piekarniku przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy go i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy ciasto będzie stygnąć stopniowo będzie pojawiać się na nim rosa.
Smacznego!
a w jakiej temperaturze go piec?
OdpowiedzUsuńPieczemy w temp. 180* C. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odpowiedz, wczoraj go zrobiłam wyszedł super:)
UsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń