środa, 12 sierpnia 2015

DE VOLAILLE

De Volaille to mój ulubiony kotlet. Robiłam go już na wiele sposobów - z serem, z pieczarkami, czy z papryką. Najbardziej jednak smakuje mi w wersji, której przepis podaję niżej. Serwuje go nie tylko z okazji różny uroczystości. Ten kotlet bywa częstym gościem na moim stole podczas niedzielnych obiadów. Polecam spróbować :)


Składniki:
  •  2 podwójne piersi z kurczaka 
  • 8 plastrów żółtego sera (typu gouda)
  • 8 plastrów szynki
  • ok. 100g miękkiego masła lub margaryny do pieczywa
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ogórki korniszony
  • pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Piersi oczyszczamy z błon i chrząstek myjemy i kroimy na kotlety, które następnie doprawiamy przyprawiamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem (kotlet włożyć w folię spożywczą, tzn. folia - kotlet - folia, wówczas nie pobrudzimy tłuczka, deski i nie pochlapiemy się mięsem). Pietruszkę siekamy na drobno i mieszamy z masłem, po czym smarujemy tą mieszanką nasze kotlety. Na każdym posmarowanym już masłem kotlecie kładziemy plaster szynki, plaster sera żółtego oraz połowę przekrojonego wzdłuż ogórka korniszona. Każdy kotlet zwijamy w rulon (żeby de volaille nie rozpadał się nam możemy spiąć go wykałaczką) a następnie panierujemy w bułce i jajku i smażymy na patelni z czterech strony na złoty kolor.
Nasze de volaille smakują naprawdę rewelacyjnie - chrupiące z zewnątrz, jednocześnie soczyste w środku, a pietruszka dodaje nie tylko smaku, ale również
niesamowitego aromatu całej potrawie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz