Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 8 plastrów żółtego sera (typu gouda)
- 8 plastrów szynki
- ok. 100g miękkiego masła lub margaryny do pieczywa
- pęczek natki pietruszki
- 4 ogórki korniszony
- pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- 2 jaja
- olej do smażenia
Piersi oczyszczamy z błon i chrząstek myjemy i kroimy na kotlety, które następnie doprawiamy przyprawiamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem (kotlet włożyć w folię spożywczą, tzn. folia - kotlet - folia, wówczas nie pobrudzimy tłuczka, deski i nie pochlapiemy się mięsem). Pietruszkę siekamy na drobno i mieszamy z masłem, po czym smarujemy tą mieszanką nasze kotlety. Na każdym posmarowanym już masłem kotlecie kładziemy plaster szynki, plaster sera żółtego oraz połowę przekrojonego wzdłuż ogórka korniszona. Każdy kotlet zwijamy w rulon (żeby de volaille nie rozpadał się nam możemy spiąć go wykałaczką) a następnie panierujemy w bułce i jajku i smażymy na patelni z czterech strony na złoty kolor.
Nasze de volaille smakują naprawdę rewelacyjnie - chrupiące z zewnątrz, jednocześnie soczyste w środku, a pietruszka dodaje nie tylko smaku, ale również
niesamowitego aromatu całej potrawie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz