Składniki:
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 2 szkl. mleka
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek wody
- 500 ml wódki
- 250 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
Kawę rozpuścić w wodzie i zagotować z mlekiem. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładko. A następnie dodać wystudzone mleko z kawą. Jeżeli chcemy zagęścić bardziej nasz likier, wówczas dodajemy śmietanę kremówkę ilość dodanej śmietany zależy od nas samych - im więcej śmietany tym gęstszy likier). Na samym końcu wolnym strumieniem dodajemy wódkę, po czym gotowy już likier rozlewamy w butelki bądź karafki i odstawiamy do lodówki na ok. 2h celem "przegryzienia" (likier im dłużej stoi po zrobieniu, tym smakowo jest lepszy)
Fantastyczną zaletą naszej kawówki jest to, że nie musimy trzymać jej w lodówce (moja ma 4 miesiące, przez cały ten okres stoi w karafce na komodzie w temp. pokojowej i się nie psuje.
Życzę oczarowanych smakiem podniebień :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz