środa, 12 sierpnia 2015

LIKIER KAWOWY

Jakiś czas temu moje zainteresowania kulinarne rozszerzyłam o syropy i trunki wysoko procentowe :) , nie oznacza to wcale że stałam się znawcą tego tematu ale kilka "specyfików'' wyszło mi naprawdę świetnych. I to z ich właśnie przepisami postanowiłam dziś się z wami podzielić. Na pierwszy ogień zdecydowałam się wystawić likier kawowy, który przygotowałam na święta wielkanocne i muszę przyznać, że jego smak naprawdę mnie uwiódł. To niezwykle delikatny i aksamitny do tego słodki trunek, który nie drażni gardła ostrym smakiem alkoholu, ale UWAŻAJCIE! Niech to was nie zwiedzie bo ten "eliksir" jest naprawdę procentowy. Likier "kradnie serce" nie tylko swoim smakiem, ale przede wszystkim niezwykłym, kawowym aromatem.


Składniki:
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 szkl. mleka
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody
  • 500 ml wódki
  • 250 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Kawę rozpuścić w wodzie i zagotować z mlekiem. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładko. A następnie dodać wystudzone mleko z kawą. Jeżeli chcemy zagęścić bardziej nasz likier, wówczas dodajemy śmietanę kremówkę ilość dodanej śmietany zależy od nas samych - im więcej śmietany tym gęstszy likier). Na samym końcu wolnym strumieniem dodajemy wódkę, po czym gotowy już likier rozlewamy w butelki bądź karafki i odstawiamy do lodówki na ok. 2h celem "przegryzienia" (likier im dłużej stoi po zrobieniu, tym smakowo jest lepszy)

Fantastyczną zaletą naszej kawówki jest to, że nie musimy trzymać jej w lodówce (moja ma 4 miesiące, przez cały ten okres stoi w karafce na komodzie w temp. pokojowej i się nie psuje.

Życzę oczarowanych smakiem podniebień :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz